UaEn
Читати
Показати на карті
Київ — місто контрастів. Тут запросто співіснують сучасні висотки та церкви, ресторани й МАФи. Він одночасно може бути елегантним і старовинним. Брутальним і химерним. Та однозначно самобутнім, як і вся українська культура. Пропонуємо вам прийняти Київ таким, який він є, і прогулятися 9-ма місцями, після яких ви закохаєтесь в українську історію й державу.

Софійська площа

Про Софію Київську знають навіть ті, хто в Києві жодного разу міг і не бувати. Софія — сакральне місце для українців.

Її вважають однією з найголовніших християнських святинь Східної Європи. Цій пам’ятці архітектури й монументального живопису XI—XVIII століть вдалося вціліти з часів Київської Русі. За переказами, на місці нинішньої пам’ятки України колись розташовувалося поле поблизу міських стін. Саме там у 1036 році Ярослав Мудрий розгромив печенігів. Після цього й було споруджено відомий усім нам Собор святої Софії, а навколишня площа отримала назву Софійської.

Софійська площа

вул. Володимирська, 22

Поділитись
На карті

Музей народної архітектури й побуту «Пирогово»

Найбільший за площею музей в Україні «Пирогово» до найменших дрібниць відтворює український народний побут в історичному контексті. Це скансен, музей просто неба, музей-село — просторий архітектурно-ландшафтний комплекс, де можна заблукати на декілька днів.

Тут представлено понад 300 пам’яток традиційного українського народного будівництва п’ятьох минулих століть — будинки, криниці, комори тощо. Також у фондах музею зберігається біля 100 тисяч предметів побуту, як-от: одяг, меблі, тканини, знаряддя праці тощо. Де, як не тут, можна відчути шлях українців завдовжки 10 сторіч.

Поділитись
На карті

Секретний дворик на Хорива, 18/10

Цей дворик — один із найколоритніших на Подолі: тут сушать білизну на мотузках, а до квартир ведуть дерев’яні сходи.

Тут у різний час розміщувалися: шпалерна майстерня, магазин бляшаних виробів, майстерні з виготовлення чоловічого одягу та ремонту взуття, навіть завод із виробництва штучних мінеральних вод. 

Поділитись
На карті

Мініскульптури проєкту «Шукай!»

Це історія Києва в бронзових мініскульптурках, яких уже 37 в найнеочікуваніших місцях.

Проєкт створено «менеджеркою Києва» Юлією Бевзенко для того, щоби мешканці та гості міста мали можливість пізнавати історію Києва без гіда, досліджуючи столицю України самостійно. Кожна скульптура містить QR-код, який після сканування відкриває сторінку з детальною інформацією про історію кожної з них.

Мініскульптурка "Привид Києва"

вул. Богдана Хмельницького, 56А

Поділитись
На карті

Кришталева стіна плачу

На території Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» бабуся перфомансу Марина Абрамович створила унікальний арт-об’єкт — «Кришталеву стіну плачу».

Стіна завдовжки 40 метрів і заввишки 3 метри складається з українського вугілля антрациту та кристалів кварцу з Бразилії.

Поруч зі стіною є інструкція, де вказані рекомендації щодо того, як взаємодіяти з арт-об’єктом: необхідно встати перед стіною, притулившись головою, серцем і животом до кристалів, сформулювати питання й поміркувати над ним.

«Я передбачаю широку участь громадськості. «Кришталева стіна плачу» — це витвір мистецтва, який може жити тільки тоді, коли до нього звертаються щодня. У моєму уявленні Західна стіна Єрусалима концептуально продовжується до самого Бабиного Яру, перетворюючись на Стіну Плачу і Зцілення», — сказано в описі проєкту, розміщеного від імені художниці.

Кришталева стіна плачу

провулок Герцена

Поділитись
На карті

Старокиївська гора

Оглядовий майданчик біля Десятинної церкви та музею історії України — широко відомий, але від цього він не стає менш гарним і затишним. Це місце просто наповнене історією!

На цьому пагорбі стояв апостол Андрій, передбачивши: тут постане величне і красиве місто Київ.

На Старокиївській горі росте бабуся-липа, що налічує 400 років життя, та унікальна Десятинна церква, від якої до сьогодні зберігся лише фундамент.

Тут є лавочки, де можна посидіти й подумки перенестися в далекі епохи.

Старокиївська гора

вул. Володимирська, 2-4

Поділитись
На карті

Київський велотрек

Київський велотрек — один із найстаріших велотреків континентальної Європи і справжня оаза посеред міста. З 1998 року його визнали пам’яткою історії та архітектури. Якісна реновація велотреку й парк-сквер поруч дали змогу цьому об’єкту стати улюбленим місцем відпочинку киян і гостей міста.

Це гарне місце, щоби зупинитися біля нього під час прогулянки та поспостерігати за тим, як педалюють по колу велосипедисти.

Київський велотрек

вул. Богдана Хмельницького, 58

Поділитись
На карті

Контрактова площа

Контрактова площа — відкритий простір із дивовижною прив’язаністю до стародавніх традицій і водночас заряджений молодою енергією. Це одна з найстаріших площ, що виникла на Подолі ще за часів Київської Русі. Контрактова — це, насамперед, Києво-Могилянська Академія — чотириста років освітньої традиції в Києві. Контрактовий дім — нині переважно мовчазний, але в його стінах — пам’ять Шевченка й Ліста, Короленка, Бальзака, Паустовського, Вертинського й ще про багато імен, пов’язаних із Київськими контрактами. Фонтан «Самсон» — майже тисячолітня історія місця й народні перекази, збережені в «Кайдашевій сім’ї». Приїжджайте й переконайтесь у цьому на власному досвіді.

Контрактова площа

Контрактова площа

Поділитись
На карті

Андріївський узвіз

Андріївський узвіз — одна з візитівок міста. Раніше його називали київським Монмартром — сюди приходили художники зі своїми творами на продаж, музиканти та артисти. Тут можна було подивитися та придбати українські сувеніри — вишиванки, писаний посуд, фігурки. Вздовж усієї вулиці розміщувалося багато картинних галерей, художніх салонів. А кожен рік на Андріївському узвозі в День Києва проходив вернісаж народних ремесел, де можна купити картину місцевого художника, сувеніри або ж послухати вуличних музик.

Андріївський узвіз

вул. Андріївський узвіз

Поділитись
На карті

Усе ж таки Київ — дивовижне місто. Тут просто біля тебе продовжує існувати жива історія.

Відгуки Відгуки про організатора 0

Залиште свій відгук
UaEn