UaEn
Читати
Показати на карті
Вони народилися на Одещині, але приїхали в Київ і полюбили його. Про свої улюблені місця столиці розповідає подружжя відомих акторів Настя Цимбалару та Григорій Бакланов. «Дами вперед!», тож вирушаємо до першої локації Настиного рейтингу.

Оболонська набережна

«Набережна на Оболоні є одним із найкрасивіших місць Києва в будь-яку пору року. Тут завжди приємно прогулятися наодинці, з друзями або близькою людиною».

Ландшафт, де зараз проходить набережна, утворився через намив ґрунту для побудови житлового масиву Оболонь у 1970–1980-х роках. Тривалий час там була піщана пустка, а сучасного вигляду місцевість почала набувати лише на початку 2000-х років. На деяких ділянках роботи з облаштування закінчилися буквально декілька років тому. Сьогодні Оболонська набережна простягається на кілька кілометрів уздовж однойменної затоки Дніпра. Вона повністю пішохідна, з облаштованими велодоріжками, сучасними публічними просторами, атмосферними закладами, громадським пляжем, спортивними й дитячими майданчиками. На набережній можна провести цілий день, адже, крім крутої природи та інфраструктури, тут є ще низка цікавих місць:

  • Сад каменів;
  • парк «Наталка», що є одним із найкращих у Києві;
  • церква Різдва Христового з іконостасом з індійського білого мармуру;
  • Свято-Покровський собор;
  • Київський гольф-центр;
  • величезний залізобетонний Кесон, який нагадує про ідею Сталіна пустити звідси метро під Дніпром;
  • скульптурна алея муз;
  • серія монументів присвячена героям українських казок;
  • алея скульптур із піщаника, що зображують знаки зодіака тощо.

Рухаємося вниз по Дніпру, далі нас чекає ще одна культова локація.

Оболонська набережна

вул. Оболонська Набережна

Поділитись
На карті
 

Маріїнський парк

Створений у 1874 році на схилах над Дніпром навколо однойменного палацу, Маріїнський є одним із найстаріших парків Києва. Його сучасна назва пов’язана з ім’ям імператриці Марії Олександрівни, але в різні періоди існування парк неодноразово переіменовували. На початку ХХ століття тут облаштували братські могили учасників Жовтневого й Січневого збройних повстань 1917–1918 років, які перенесли звідси у 1930-х. У 1944 році в Маріїнському парку поховали генерала М. Ватутіна, що керував звільненням Києва в 1943 році. Його могилу увінчали пам’ятником герою.

«Парк має гарно облаштовані зони відпочинку та оглядові майданчики з краєвидом на Дніпро та Лівий берег. Тут також часто проводять вечори танців просто неба, приєднатися може кожен охочий».

Крім того, тут є багато цікавих пам’яток різних епох. Зокрема:

  • чавунний фонтан, що зберігся з 1900 року;
  • «міст Закоханих», відомий також як «малий міст Патона»;
  • Маріїнський палац зведений у середині XVIII століття за проєктом Б. Растреллі;
  • будівля Верховної Ради України;
  • літній театр «Мушля»;
  • пам’ятник Лесі Українці й низка паркових скульптур.

Маріїнський парк

вул. Михайла Грушевського

Поділитись
На карті
 

Далі ініціативу перехоплює Григорій і веде у свій улюблений парк.

Володимирська гірка

Облаштування парку на верхній та середній терасах Михайлівської гори почалося в 30-х роках XIX століття У 1853 році тут встановили пам’ятник князю Володимиру Хрестителю, що дав назву всьому парку й сьогодні вважається найстарішим скульптурним монументом Києва.

У 1972 році Володимирську гірку визнали парком-пам’яткою садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення. Тут росте майже 100 видів дерев з усього світу, у тіні яких влітку обожнюють відпочивати кияни. Сюди приходять на прогулянки, пробіжки, йогу, пікніки, почитати книгу в гамаку, потренуватися на слеклайнах, послухати вуличних музикантів чи поїсти морозива з краєвидом на Київ.

Саме завдяки неймовірним панорамам Григорій так обожнює це місце.

«Володимирська гірка з її краєвидом на вечірній Київ. Панорами Дніпра, Подолу, Лівого берега, Печерських пагорбів. Крім того, тут можна покататися на фунікулері».

Парк «Володимирська гірка»

Володимирський узвіз, 1

Поділитись
На карті
 

А це, до речі, одна з рекомендацій Насті.

«Фунікулер відновив свою роботу. Тож особливо зараз, коли листя ще не опало, але вже перефарбувалися в осінні барви, не проґавте можливість насолодитися цією атмосферою».

Київський фунікулер

Київ став другим українським містом після Одеси, яке подарувало своїм містянам диво-транспорт, що з’єднав Верхнє місто з Подолом, — фунікулер. Сталося це в 1905 році. На той час відрізок руху був коротшим і вважався частиною трамвайного маршруту. Київський фунікулер є найбезпечнішим столичним транспортом, адже за понад століття його існування трапилася лише 1 аварія й та без жертв. Після неї в 1928 році був проведений перший капітальний ремонт, коли дерев’яні вагони замінили на напівметалеві та продовжили траєкторію до вулиці Сагайдачного. Остання й найбільша реконструкція припала на 1980-ті роки. Тоді замінили рухомий склад і збудували сучасні павільйони станцій, які прикрасили художніми вітражами авторства Івана-Валентина Задорожного.

Щоліта київський фунікулер закривається на плановий ремонт, закінчення якого завжди чекають кияни й гості столиці. Адже це не просто транспорт, а одна з туристичних принад міста.

Отож спускаємось на Поділ і через вулицю Сагайдачного та Контрактову площу, що завжди сповнені гомоном і ароматами десятків закладів, пробираємося до Андріївського узвозу.

Фунікулер

Володимирська Гірка

Поділитись
На карті
 

Андріївський узвіз

«Одна з наймальовничіших вулиць Києва. Тут особлива атмосфера, старовинна архітектура, а також музеї та затишні заклади, у яких обов‘язково хочеться зупинитися на смачну каву чи вечерю».

Андріївський узвіз є однією з найстаріших вулиць Києва, якою зі Старого міста до Подолу спускалися ще давньоруські князі. Сучасна назва з’явилася, імовірно, лише в середині XVIII століття, коли тут побудували Андріївську церкву. За імперських часів вулиця, затиснута між чотирьох київських гір, славилася будинками розпусти, а зараз — численними галереями, закладами, антикварними й сувенірними крамничками, вуличними митцями. Досить часто Андріївський узвіз порівнюють із Монмартром. Основна забудова вулиці припала на 90 роки XIX — початок XX століття. Сьогодні тут розташовано 40 об’єктів культурної спадщини! Тобто ледь не кожна споруда є видатною. Ось лише кілька прикладів:

  • Музей однієї вулиці;
  • Музей-квартира Булгакова;
  • Андріївська церква;
  • Театр на Подолі;
  • «Замок Річарда Левове Серце»;
  • пам’ятник Проні Прокопівні та Голохвастову.

З Андріївського через Пейзажну алею вирушаємо на ще одну вулицю — Ярославів Вал. Вона неймовірно поєднує ролі заповідника історії й архітектури та епіцентра молодіжної тусовки. Григорій як актор не міг цього не помітити.

Андріївський узвіз

вул. Андріївський узвіз

Поділитись
На карті
 

Вулиця Ярославів Вал

З часів Київської Русі цією місцевістю проходив вал, що був частиною міських укріплень Ярослава Мудрого. Він проіснував майже до середини ХІХ століття, а згодом за його траєкторією проклали вулицю, що у своїй назві береже історію давніх Ярославових валів. Від первісної забудови залишилося лише 2 споруди, а більшість будинків сучасного Ярославового Валу були зведені наприкінці ХІХ — початку ХХ століття. Серед них 12 мають статус пам’ятки, а всього на вулиці майже 50 об’єктів культурної спадщини!

Найвідоміші з них:

  • особняк барона Штейнгеля;
  • «Замок барона»;
  • Будинок актора (колишня караїмська кенаса);
  • колишнє міське початкове училище, нині там розташований корпус Київського національного університету театру, кіно й телебачення імені Івана Карпенка-Карого;
  • садиба Сікорського, у дворі якої вчений збудував свій перший вертоліт;
  • будинок із хлібною лавкою тощо.

Сучасний Ярославів Вал — це одна з найвідоміших гастрономічних магістралей столиці. Тут величезна кількість неймовірно атмосферних закладів, які змагаються, щоби вас накормити та напоїти чимось цікавим. Зокрема запах випічки з культової найстарішої булочної «Ярослава» або морозиво від топової кондитерської «Honey» точно не дасть нікому пройти повз.

«Після смачного обіду не забудьте прогулятися до Золотих Воріт, зараз у будівлі працює цікава музейна експозиція».

Було б дивно, якби ця пара не сказала ні слова про кіно, але насправді класичного кіна не буде, а буде космічне.

Вулиця Ярославів Вал

вул. Ярославів Вал

Поділитись
На карті
 

Київський планетарій

Унікальний просвітницький проєкт Університету сучасних знань Товариства «Знання України» Київський планетарій є найстарішим та найбільшим в Україні. У сучасну будівлю на Олімпійській він переїхав у 1988 році, а до цього з 1952 року функціонував у колишньому костелі Святого Олександра. Після реконструкції у 2011 році в Київському планетарії відкрили науково-культурно-розважальний центр для всієї сім’ї ATMASFERA 360. Зараз тут проходять покази повнокупольних фільмів у форматі 360, пізнавальні відеолекції та студії з природничих наук і космічної творчості. До речі, купол нашого планетарію є другим за величиною в Європі. На його екрані можна спостерігати метеоритний дощ, рух комет, прольоти болідів, зміну фаз Місяця, затемнення Сонця й навіть полярне сяйво.

«Цікаве та надзвичайно романтичне місце, де можна пізнавати Всесвіт і насолоджуватися його красою під музичний супровід».

Підхопивши романтично-мистецький настрій дружини, Григорій теж згадав, що має місце з такою атмосферою.

Київський Планетарій

вул. Велика Васильківська, 57/3

Поділитись
На карті
 

Миколаївський костел

«Римсько-католицький храм, присвячений Святому Миколаю».

Неоготичний Миколаївський костел був побудований у 1899–1909 роках зірковим архітектором Владиславом Городецьким за проєктом С. В. Валовського. Оформленням екстер’єрів займався італійський скульптор Еліа Саля, відомий також оздобленням будівлі Національного банку України й Київського оперного театру. Миколаївський костел став другим римо-католицьким собором у Києві після Олександрівського. Однак уже в 30-х роках ХХ століття радянська влада перетворила його на складське приміщення, де згодом був архів, а у вежах встановили радіоантени. Релігійні служби відновилися лише за часів Незалежності.

«З 1980 року в його будинку розміщується Будинок камерної та органної музики, який також обов‘язковий для відвідування».

На десерт своєї ТОП-п’ятірки Григорій залишив місце, що трохи віддалене від центру, але однозначно варте уваги.

Костел Святого Миколая

вулиця Велика Васильківська, 75

Поділитись
На карті
 

Ботанічний сад імені Гришка

Печерський ботсад Києва, закладений у 1935 році, входить у топ найбільших у Європі за розмірами, різноманітністю колекцій та рівнем наукових досліджень.

«Він створений за принципом географічних зон: тут є ділянки «Степи України», «Українські Карпати», «Крим», «Далекий Схід», «Кавказ», «Середня Азія» тощо, а також моносади — сад магнолій, буковий ліс, березовий гай, розарій та сирингарій — величезний сад із десятками сортів бузку».

Колекція ботсаду імені Гришка налічує біля 11180 таксонів з усіх ботаніко-географічних регіонів світу. Зокрема тут можна побачити найкраще на планеті зібрання кизилу, найбільшу в Східній Європі колекцію дуба, клена, липи, берези, горіха, бузку, ди­корослих плодових рослин; єдиний в Україні орхідаріум; десятки ендемічних та рідкісних рослин тощо. А оранжерейний комплекс моментально перенесе вас у тропіки із сотнями видів найрізноманітніших екзотичних рослин.

До речі, ботанічний сад імені Гришка також потрапив у топ київських локацій від тревел-інфлюенсерки — Вероніки Синиці. Читайте, куди ще блогерка радить зазирнути по дорозі. А ми вирушаємо за Настиною рекомендацією на південні околиці столиці, у Пирогів.

Поділитись
На карті
 

Національний музей народної архітектури та побуту України

Створення музею-скансену на місцевості Пирогів розпочалося в 1969 році, але офіційне відкриття відбулося в 1976 році. На площі біля 133,5 га тут відтворили архітектурно-ландшафтний комплекс усіх історико-етнографічних регіонів України: Полісся, Слобожанщини, Полтавщини, Карпат, Наддніпрянщини, Поділля та Півдня. Тут можна побачити біля 300 пам’яток народного будівництва XVI–XX століть, найстарішою серед яких є волинська хата 1587 року! Кожна споруда — окремий музей, де представлені сотні автентичних українських артефактів: одяг, меблі, знаряддя праці, вироби народних майстрів, живопис та розпис, музичні інструменти, дитячі іграшки тощо. Усього у фондах комплексу біля 100 тисяч експонатів!

Сюди варто приїздити на цілий день, гуляти самостійно або ж з екскурсоводами, влаштовувати пікніки й фотосесії. Також на території музею регулярно проходять етнографічні ярмарки, майстер-класи, гуляння на традиційні свята з цікавими обрядами та звичаями.

«Це мальовниче місце з історичною цінністю. Музей розташований просто неба, де ви можете ознайомитися з чудовими пам’ятками культури й історії різних регіонів нашої країни».

Поділитись
На карті
 

Відгуки Відгуки про організатора 0

Залиште свій відгук
UaEn