UaEn
Читати
Показати на карті
Одними із найпомітніших пам'яток столиці були і залишаються храми Києва, які захоплюють гостей міста блиском своїх куполів і вишуканою грацією шпилів.

Софійський собор 

Собор «Софія Київська» – це найдавніший християнський храм, що повністю зберігся на східнослов’янських теренах. 

Собор на цьому місці заклав Ярослав Мудрий на честь Софії, символу мудрості. Головний його скарб – 260 кв. м мозаїк і 3000 кв. м фресок. Вони є справжніми шедеврами світового мистецтва. 

1

Софійський собор

вул. Володимирська, 24

Поділитись
На карті

Кирилівська церква

Це другий храм у Києві, що зберігся до наших днів з далеких часів Київської Русі. Пам’ятка, що була заснована у ХІІ ст., пережила навалу хана Батия, неодноразові пожежі, перехід зі статусу монастирського храму до статусу лікарняної церкви, період нищення за радянських часів (тоді зруйнували дзвіницю Кирилівського монастиря).

Але Кирилівська церква збереглася до наших днів у майже первісному вигляді.

Казкові 800 кв. м фресок ХІІ ст. з унікальними сюжетами, твори видатного художника М. Врубеля, ікони – все як і має бути в чудовому храмі.

2

Кирилівська церква

вул. Олени Теліги, 12

Поділитись
На карті

Ближні печери

Ближні печери (Антонієві печери) – підземні печери в Києво-Печерській лаврі, де покояться мощі 123 святих, і це найзначніша цифра в світі. Самі печери з'єднані в єдину підземну мережу з Київськими катакомбами.

Якщо лавр — дерево, то краса його в гіллі й листі, а сила — в коренях, тобто в печерах лаврських. Звідти починався монастир. Туди, у темряву печерну на світанку руського християнства, йшли мужні й цілісні люди в пошуках світла Господнього, яке просвічує кожну людину.

Поділитись
На карті

Андріївська церква

Один з найбільш незвичних православних храмів не тільки на всій території України, але й у цілому світі. Його побудували в стилі бароко за проєктом видатного архітектора Ф. Растреллі. Андріївська церква є однією з чотирьох пам’яток України, що увійшли до каталогу «100 чудес світу», виданого в Німеччині у 2002 р. 

4

Андріївська церква

Андріївський узвіз, 23

Поділитись
На карті

Володимирський собор

Головний храм Української православної церкви Київського патріархату. Величне зовнішнє та внутрішнє оздоблення собору, побудованого на честь хрестителя Русі – князя Володимира. 

Основна цінність Володимирського собору – це його унікальні розписи, завдяки яким храм отримав статус пам’ятки культури. Стіни храму прикрашено величезними композиціями на біблійні теми, які, взяті воєдино, представляють відвідувачам історію руської церкви. Тут можна побачити фігури святих, мучеників, святителів, князів та святих дружин.

5

Володимирський собор

бульв. Тараса Шевченка, 20

Поділитись
На карті

Церква Успіння Богородиці Пирогощої

Пирогоща зведена в 1132-36 рр. біля підніжжя Замкової гори сином Володимира Мономаха – Мстиславом.

Початкова назва пов'язана з привезеною перед початком будівництва з Візантії до Києва іконою Божої Матері «Пирогощі» (від грецького слова «пірготіс» – баштова, так називалися ікони із зображенням веж або які розміщені в баштах монастирських стін). У 1935 р. церкву зруйнували. І лише в кінці 1990-х рр. у результаті розкопок, проведених українськими археологами, церкву відродили та повернули їй початкову назву.

Поділитись
На карті

Миколаївський собор

Найбільший храм Києва (висота 67,5 м). Закладення собору відбувалося за присутності імператора Миколи ІІ та його дружини Олександри Федорівни.

7

Костел Святого Миколая

вулиця Велика Васильківська, 75

Поділитись
На карті

Пантелеймонівський собор

Храм Свято-Пантелеймонівського жіночого монастиря, розташований в урочищі Феофанія. Сьогодні в монастирі мешкають приблизно 300 черниць, які поступово власними силами відроджують обитель, повертаючи її до колишнього життя.

Поділитись
На карті

Видубицький монастир

Один із найбільш таємничих монастирів Києва. Схований у лісі на дніпровському схилі, цей монастир зберігає колорит давніх княжих та козацьких часів – періоду найбільшої величі Києва.

Засновано його в другій половині ХІ сторіччя сином князя Ярослава Всеволодом.

Центр композиції монастиря — Георгіївський собор. На території монастиря також збереглася Михайлівська церква, споруджена у 1070-1088 рр., відновлена у 1766-1769 рр.

9

Видубицький монастир

Видубицька вулиця, 40

Поділитись
На карті

Мечеть «Ар-Рахма»

Мечеть «Ар-Рахма» (Милосердя) — духовний осередок мусульман України. Вона є гордістю українських мусульман та візитівкою України в ісламському світі. Це перша та єдина мечеть у Києві в новітній історії України та одна з найбільших мечетей Європи. Мечеть «Ар-Рахма» побудована в історичному центрі Києва в районі, де здавна проживали мусульмани, про що говорить і сама назва місцевості — «Татарка».

«Ар-Рахма» в перекладі з арабської означає «милосердя».

10

Мечеть «Ар-Рахма»

вул. Лук'янівська, 46

Поділитись
На карті

Синагога Бродського

Синагога Бродського (їд. די בראדסקי שול אין קיעוו‎) — центральна синагога Києва. 

Синагогу зведено коштом цукрозаводчика і мецената Лазаря Бродського, тож відкрили її на день його п’ятдесятиріччя 24 серпня 1898 року. Відтоді споруда кілька разів змінила зовнішній вигляд. 2000-го року синагога знову відкрила свої двері. В її холі організовано невеликий музей, де можна побачити роботу скульптора Мейслера, старовинні книги і фрагмент сувою Тори.

11

Синагога Бродського

вул. Шота Руставелі, 13

Поділитись
На карті

Відгуки Відгуки про організатора 0

Залиште свій відгук
UaEn