UaEn
Читати
Показати на карті
Доброго дня, кияни та гості столиці! Мене звати Юрій Дяк. До Києва я переїхав 18 років тому. Столиця закохала в себе всім. Хто був хоч раз у Києві — не забуде цю прекрасну, сповнену багатовікової історії атмосферу. Сьогодні я повідаю про п’ять місць, котрі першими спадуть на думку, бо Київ неможливо обмежити лише ними.

Підземелля Києва

Кажуть, що існує 2 Києва: наземний і підземний. Колись запевняли, що мережа підземних ходів під містом така потужна, що нею можна навіть до Чернігова дійти. Це, звичайно, навряд чи, але за офіційними даними довжина колекторів під самим Києвом сягає понад 700 км! Причому багато з них були прокладені близько сотні років тому.

«Любителям гострих та незвичних відчуттів сподобається. Туди водять екскурсії. Ми з дружиною були саме на одній із них. Отримали купу вражень».

Однією з найцікавіших дігерських локацій вважається Микільська дренажна система, якій біля 200 років. Хоча там застосовані такі інновативні інженерні рішення, що складно повірити в такий вік. Також круто потрапити в найдовше підземелля-штольню, що проходить під Аскольдовою могилою та Зеленим театром або спутитися максимально глибоко під Хрещатик та Бесарабку. Або ж вирушити на пошуки тепер підземних річок на Подолі та Солом’янці.

Наступна рекомендація буде про київську природу.

Поділитись
На карті
 

Ботанічний сад ім. Гришка

«Хочете відпочити від міста, походити по оранжереях — вам туди. А бузок у травні наповнює ароматом на весь рік».

Ботанічний сад був створений у 1935 році й за час свого існування зібрав таку колекцію, що гідна вважатися однією з кращих у Європі. У ньому представлені рослини з усіх ботаніко-географічних регіонів світу. Тут вам і флора суворого Сибіру, і тропічна екзотика. А ще круто, що сад жодного тижня не буває однаковим: постійно щось відцвітає, а на зміну йому розпускається щось інше, змінюються кольори й запахи. Слідкуйте за календарем цвітінь ботсаду, щоби не пропускати найцікавіше.

На території в 130 га ви точно знайдете безліч місць для єднання з природою, споглядання захоплюючих панорам міста або пікніка. А якщо захочеться додати якихось активностей, то велкам на сеанси йоги, чаювання чи навіть концерти й фестивалі, які часто проводяться тут у теплу пору року.

«Хто любить прогулянки, може пройтися пагорбами Києва від Батьківщини-Мати аж до Андріївської церкви та однойменного узвозу. На завтра будете без задніх ніг, але така прогулянка охоплює дуже багато визначних місць та пам’яток».

Чого варті лише:

Заговорили про такі відомі місця й одразу на думку спав ще один важливий символ і найвпізнаваніший силует міста.

Поділитись
На карті
 

Софія Київська

«Неймовірне місце в самому серці столиці. Спочатку раджу прочитати про неї, а вже потім відвідати та зануритися в її атмосферу».

Софіївський собор — одна з найстаріших збережених пам’яток на території Східної Європи, що охороняється ЮНЕСКО. Храм був закладений на початку ХІ століття київським князем Ярославом Мудрим. Він став головною церквою Русі, княжою усипальницею та освітнім центром, адже тут розташовувалася перша бібліотека.

Тільки уявіть, що всередині досі можна побачити найбільші у світі збережені фрагменти унікальних мозаїк і фресок, яким біля 1000 років!

Переважна частина сучасного ансамблю Софії Київської була сформована у XVII — XVIII століть за сприяння меценатів П. Могили та І. Мазепи. Зокрема в той період була зведена барокова дзвіниця, де з оглядового майданчика відкривається неймовірна панорама на центр міста.

До речі, нещодавно неподалік відкрили дуже крутий дизайнерський готель Sophia Hotel Kyiv, що є втіленням роботи кращих українських дизайнерів, парфумерів, майстрів декору, мистецтвознавців, кухарів і працівників сфери гостинності.

Рекомендація № 1 від Маї Степової — співвласниці ресторану сучасної київської кухні «ГЛЕК» та учасниці соціальних проєктів на підтримку й розвиток сучасної української гастрономії.

Поділитись
На карті
 

І звісно ж, усі театри Києва

Нова театральна історія столиці почалася в 1806 році, коли на сучасній Європейській площі з’явився постійний Перший київський Міський театр. Через пів століття з’явилася Київська опера, пізніше — сучасний Театр імені Франка, Київський академічний театр ляльок, що є найстарішим в Україні.

Сьогодні в місті діє біля 50 театрів. Усі вони розраховані на різну аудиторію глядачів, відрізняються репертуаром, акторським складом та режисерськими знахідками. Поряд із класичними діють сучасні та незалежні театри Театр на Подолі, Київська академічна майстерня театрального мистецтва «Сузір’я», що є першим в Україні ангажементним театром, Центр Сучасного Мистецтва «ДАХ», студія «Чорний квадрат», «PostPlayТеатр» та багато інших.

«Ви знайдете перформанс на будь-який смак».

Поділитись
На карті
 

Відгуки Відгуки про організатора 0

Залиште свій відгук
UaEn