UaEn

Іван Мазепа

 

Іван Мазепа – військовий і політичний діяч, гетьман Війська Запорозького (1687–1709). Народився на хуторі на Білоцерківщині у шляхетській родині. Навчався в Київському колегіумі (нині Києво-Могилянська академія), єзуїтському колегіумі.

Молоді роки Іван Мазепа провів при дворі польського короля Яна II Казимира. Згодом він був відісланий королем на навчання за кордон, у 1656–1659 рр. відвідав країни Західної Європи, в Нідерландах вивчав артилерійську справу. В 1660–1670-х рр. виконував дипломатичні доручення українських гетьманів та польського уряду, брав участь у військових кампаніях в українських землях. 25 липня 1687 р. Івана Мазепу обрали гетьманом. Завдяки особистому авторитету та широким політичним контактам він мав значний вплив на позицію російського уряду щодо українських земель. Протягом двох десятиліть керівництва гетьман не лише зміг зберегти та зміцнити гетьманську владу, а й докладав великих зусиль до об'єднання українських земель по обидва боки Дніпра в одній державі. З участю у Великій Північній війні (1700–1721) Іван Мазепа під загрозою втрати козацької державності вирішив відмовитися від російського протекторату та на початку 1709 р. уклав союз зі шведським королем Карлом XII. Гетьман дбав про будівництво, відновлення та оздобу церков у Києві й інших містах України.

На честь Івана Мазепи у Печерському районі столиці назвали вулицю, що веде до Києво-Печерської лаври, одним із меценатів якої був гетьман. А пам'ятник на площі Слави присвячений доброчинству Івана Мазепи.

01.03.2022
7269
4815
3738

Відгуки Відгуки про організатора 0

Залиште свій відгук
UaEn