- EN
Афіша
Місця

У 1981 році на вул. Богдана Хмельницького, 3А відкрився вуличний заклад харчування «Київська перепічка», у якому ось уже понад 40 років незмінно подають лише одну страву — київську перепічку. Диво-наїдок, що так довго є «візитівкою» вуличної їжі в Києві, являє собою сосиску в коржі, що робиться з кислого хлібного тіста і смажиться у великій кількості фритюру. Місце розташування закладу, смак київської перепічки та черга за цими витребеньками стали своєрідним «genius loci» Хрещатика.
Цікаво, що поява в Києві ресторану «Макдональдс» ніяк не вплинула на популярність київської перепічки. Ба більше, низка світових путівників із гастрономічного туризму вже котрий рік поспіль вносять цю страву до списку обов’язкових для дегустації.

Рухаючись далі в бік метро «Хрещатик» підземним переходом, перейдемо на його парну сторону й опинимось на початку вулиці Прорізної. Прорізна завжди вважалася вулицею елітною. Праворуч, на місці будинку Держтелерадіо з 1872 до 1919 року розташовувалося найбільш елітне й одночасно найбільш солодке місце дореволюційного Києва — «Кондитерська Жоржа».
У той період «Жорж», один із шести кондитерських закладів Києва, вважався культовим і найпрестижнішим. Кава тут пропонувалася найдорожчих тоді сортів — «Мокка», «Ява», «Цейлон», а поласувати морозивом до кондитерської приходили найвідоміші люди Києва. Торти, цукерки, фігурний і плитковий шоколад та інші ласощі від Жоржа були улюбленими в найзаможніших жителів Києва.









